گروه شهروند و جامعه- با گذشت چند روز از ثبت نام بیمه سلامت همگانی، نحوه دریافت دفترچهها نیز اعلام شد و تا کنون یک میلیون و 300 هزار از مردم در طرح بیمه سلامت همگانی ثبت نام کرده اند. به گفته علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آنجایی که بیشترین رقم ناشی از هدفمندسازی یارانهها در اختیار بخش سلامت قرار گرفته است و بخش قابل توجهی نیز وارد سازمانهای بیمهگر شده است گفت: «سازمان بیمه سلامت ایران این آمادگی را دارد که اگر جمعیت افراد فاقد بیمه از شش میلیون هم فراتر رفت بتواند ثبت نام را ادامه دهند.» ثبت نام تا آخر اردیبهشت ماه ادامه خواهدداشت و در حال حاضر 1800 دفتر پیشخوان دولت در استان تهران مشغول خدمت رسانی به مردم هستند.
حدود 10 تا 13 میلیون فاقد دفترچه بیمه هستند
«همه کسانی که تحت پوشش بیمه نیستند به صورت رایگان بیمه خواهند شد.» این خبری است که چند هفته ای میشود در خصوص بیمه؛ آن هم از نوع رایگانش دهان به دهان میچرخد و از اول اردیبهشت مراحل ثبت نام آن آغاز شده است و اعلام شد که از محل حذف یارانهها برای افراد متمول جامعه و کلیه افرادی که تحت هیچ گونه بیمه ای قرار ندارند به صورت رایگان بیمه خواهند شد. فرقی هم نمیکند در مرحله دوم یارانهها ثبت نام کرده یا انصراف داده باشند. از زمان روی کار آمدن دولت جدید اعلام شد که کلیه افراد باید تحت پوشش بیمه سلامت قرار بگیرند. به همین منظور طرحهایی برای بیمه همگانی درنظر گرفته شد از جمله بیمه سلامت. این بیمه از آن نوع بیمههایی است که قرار نیست هیچ گونه هزینه ای برای متقاضیان دربرداشه باشد و چه در مرحله ثبت نام و چه آینده نیازی به پرداخت هزینه نیست. برآوردها نشان میدهد که در حدود 10 تا 13 میلیون نفر فاقد دفترچه بیمه درمانی هستند. به گفته دکتر انوشیروان محسنی بندپی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در ابتدا کار که این پیشنهاد مطرح شد قرار بر این بود تنها کسانی که نیازمند هستند و یارانه دریافت میکنند تحت پوشش بیمه رایگان قرار بگیرند و انصرافیها به صورت رایگان بیمه نشوند. با این وجود این موضوع مورد تصویب قرار نگرفت چرا که احتمال داده شد مردم گمان کنند که بین یارانه بگیران و انصرافیها تفاوت گذاشته شده است. بنابراین مقرر شد کلیه افرادی که تحت پوشش هیچ گونه بیمه ای نیستند شامل این طرح شوند.
چطور بیمه سلامت بگیرید
مدیرکل بیمه سلامت استان تهران با اعلام زمان و نحوه دریافت دفترچههای بیمه سلامت همگانی گفت: «با توجه به تکلیف دولت مبنی بر بیمه شش میلیون ایرانی، برآورد میشود 15 تا 20 درصد از این جمعیت در شهرهای حاشیه استان تهران سکونت داشته باشند.» دکتر پهبد پورشبانان با اشاره به آغاز برنامه پوشش بیمه سلامت همگانی از اول اردیبهشت ماه گفت: «بر این اساس افرادی که فاقد پوشش بیمهای هستند میتوانند با مراجعه به سامانه www.bimesalamt.ir ثبت نام اولیه خود را انجام دهند.» او ادامه داد: «اگر افراد دسترسی به اینترنت خانگی نداشتند، میتوانند به مراکز مجاز IT و یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. مدیرکل بیمه سلامت استان تهران با بیان اینکه در حال حاضر حدود 1800 دفتر پیشخوان دولت در استان تهران مشغول خدمت رسانی به مردم هستند گفت: حق الزحمه مجاز ثبت نام این بیمه به ازای هر خانوار 2000 تومان است.» پورشبانان ادامه داد: «آن دسته از متقاضیان که ثبت نام خود را انجام دادهاند، میتوانند با مراجعه مجدد به سامانه و وارد کردن کد رهگیری خود که همان شماره ملی سرپرست خانوار است از آخرین وضعیت پروندهشان مطلع شوند.»
تکلیف دولت برای بیمه شش میلیون ایرانی
او با اشاره به اینکه نبود بهره مندی از پوششهای بیمهای دیگر، بر اساس خوداظهاری انجام میشود، گفت: «پس از تکمیل ثبت نامها، اطلاعات ثبت شده را با بانکهای اطلاعاتی سازمانهای بیمهگر تطبیق میدهند تا فرد تحت پوشش بیمه دیگری نباشد. سپس مراحل بعدی برای صدور دفترچه انجام میشود.» مدیرکل بیمه سلامت استان تهران با بیان اینکه فرد در زمان ثبت نام نشانی نزدیکترین دفتر پیشخوان دولت به منزلش را وارد سامانه میکند گفت: «بعد از انجام اقدامات لازم پیامکی به فرد برای مراجعه به دفتر پیشخوان دولت ارسال میشود.» او با در دست داشتن اصل مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی و همچنین یک قطعه عکس به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه میکند. در این مرحله نیازی به ارائه تصویر یا کپی از مدارک هویتی وجود ندارد. پورشبانان افزود: «پس از تطبیق اوراق هویتی، چاپ دفترچه در همان دفاتر پیشخوان دولت انجام و به فرد تحویل داده میشود. این دفترچهها کاملا رایگان هستند و افراد تنها باید به ازای چاپ هر عدد دفترچه 1000 تومان پرداخت کنند.» او با بیان اینکه آمارهای قطعی درباره تهرانیهای فاقد بیمه وجود ندارد گفت: «یک علت این امر این است که بخشی از مردم دارای چند دفترچه بیمه هستند یا به علت نوع اشتغالشان بیمه فصلی باشند. همچنین تهران جمعیت مهاجر دارد، ولی با توجه به تکلیف دولت مبنی بر بیمه شش میلیون ایرانی، برآورد میشود 15 تا 20 درصد از این جمعیت در شهرهای حاشیه استان تهران سکونت داشته باشند.»
بیمه متعلق به همه مردم ایران است
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با بیان اینکه دولت نهم و دهم در اجرای اصل 29 قانون اساسی اشتباه کرد، گفت: «متاسفانه در حال حاضر پوشش بیمهای کاملی در کشور وجود ندارد و کسانی هم که دارای پوشش بیمهای هستند تعریف مشخصی از میزان و نوع خدمات آن ندارند در حالی که بیمه پایه باید تقویت شود تا در نتیجه ی آن به عدالت نزدیک شویم.» عبدالرحمان رستمیان، عضو کمسیون بهداشت گفت: «در بحث بیمه همگانی و لزوم اجرای آن با توجه به اصل 29 قانون اساسی، که در آن دولت مکلف است همه افراد جامعه را تحت پوشش بیمه قرار دهد، اشتباهی جبران ناپذیر از سوی دولتهای نهم و دهم صورت گرفت، ولی در حال حاضر با روی کار آمدن دولت جدید، یکی از اولویتهای بهداشت جامعه و همچنین دغدغههای مجلس و دولت از اول اردیبهشت ماه سال جاری در حال اجراست.» او همچنین بیمه همگانی را متعلق به همه افراد جامعه دانست و گفت: « این اقدام در کشورهای دیگر انجام شده است و خوشبختانه ما نیز درحال اجرای آن هستیم، درهمین راستا باید بسته بیمه پایه تعریف شود و خدمات آن که از نیازهای اصلی و ضروری افراد است را مورد پوشش قرار دهیم و در موارد دیگر نیز بیمه تکمیلی برای افراد در نظر گرفته شده است. »
اهداف سلامت باید اجرایی شود
این عضو کمسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: «در سال جاری مرز بین بیمه پایه و بیمه تکمیلی را مشخص میکنیم و تلاش داریم بیمه پایه را به سطحی برسانیم که تمامی مردم تحت پوشش آن باشد و نیازهای اصلی و اساسی آنها را نیز جواب دهد. » رستمیان در پایان با اشاره به اینکه بعضی اهداف مورد نظر در برنامه پنجم در سیاستهای ابلاغی حوزه سلامت نیز مورد تاکید قرار گرفته است، ابراز کرد: «اکنون که سیاستهای حوزه سلامت از سوی رهبری ابلاغ شده، وظیفه وزارتخانههای مرتبط در امر سلامت است که اهداف گفته شده را اجرایی کنند، یعنی راهکار اجرا و فعالیت اجرایی را تدوین کرده و سپس براساس آن پیش روند. در زمینه قانونگذاری نیز در مواردی که نیاز باشد مجلس هم حمایت کرده و هم نظارت میکند. »
ادامه مطلب